Skocz do zawartości

Naukowcy wytwarzają biodegradowalne kubki do kawy oraz pojemniki na jedzenie

Oceń temat:


Rekomendowane odpowiedzi

Naukowcy zaprojektowali zestaw ekologicznej zastawy stołowej wykonanej z odpadów trzciny cukrowej i bambusa, która może służyć jako potencjalna alternatywa dla plastikowych kubków i innych jednorazowych plastikowych pojemników.

W przeciwieństwie do tradycyjnych tworzyw sztucznych takich jak plastik, których degradacja może trwać nawet 450 lat lub wymagać wysokich temperatur - rozkład tego nietoksycznego, przyjaznego dla środowiska materiału zajmuje tylko 60 dni.

„Szczerze mówiąc, kiedy po raz pierwszy przyjechałam do USA w 2007 roku, byłam zszokowana szeroko dostępnymi jednorazowymi plastikowymi pojemnikami w supermarkecie” - mówi Julie Zhu z Northeastern University. „Ułatwiają nam życie, ale w międzyczasie staje się odpadem, który nie może rozkładać się w środowisku”.

Później zobaczyła wiele innych plastikowych misek, talerzy i przyborów wyrzuconych do kosza na stołówce oraz imprezie i pomyślała: „Czy możemy użyć bardziej biodegradowalnego materiału?”

Aby znaleźć alternatywę dla plastikowych pojemników na żywność, Zhu i jej współpracownicy postawili na  bambus oraz trzcinę cukrową.

Zespół złączył ze sobą włókna trzciny oraz bambusa i uformował z nich pojemniki które były stabilne i ulegały biodegradacji.

Jak informują autorzy projektu: Nowa ekologiczna zastawa stołowa jest nie tylko wystarczająco mocna, aby utrzymać gorące płyny, tak samo jak plastik, ale również rozkłada się w glebie po około 60 dniach.

biodegradable-cup-released-Northeasetern-University_Cell-Press.jpg

Fot Northeastern University / Cell Press

„Produkcja pojemników na żywność jest dużym wyzwaniem. ”- powiedziała Zhu. „Z jednej strony potrzebujemy materiału, który jest bezpieczny dla żywności, z drugiej strony pojemnik musi mieć dobrą wytrzymałość mechaniczną na mokro i być bardzo czysty, ponieważ pojemnik będzie używany do gorącej kawy, czy gorącego lunchu. ”

Naukowcy dodali dimer alkiloketenu (AKD), szeroko stosowaną ekologiczną substancję chemiczną w przemyśle spożywczym, aby zwiększyć odporność uformowanej zastawy stołowej na olej i wodę, zapewniając trwałość produktu w stanie mokrym.

biodegradable-tableware-Ruby-WallauNortheastern-University-released.jpg

Fot Northeastern University / Cell Press

Następnym krokiem zespołu jest uczynienie procesu produkcyjnego bardziej energooszczędnym i jeszcze większe obniżenie kosztów, aby konkurować z tworzywami sztucznymi. 

„Trudno jest zabronić ludziom używania jednorazowych pojemników, ponieważ jest to tanie i wygodne” - mówi Zhu. „Uważam jednak, że jednym z dobrych rozwiązań, jest użycie materiałów biodegradowalnych do produkcji tych jednorazowych pojemników”.

(Źródło: Cell Press)

Udostępnij
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Polandia.nl zmienił tytuł na Naukowcy wytwarzają biodegradowalne kubki do kawy oraz pojemniki na jedzenie

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.